Karolina Jonsson

Recension: Prio ett - Emelie Schepp
Titel: Prio ett
Författare: Emelie Schepp
Antal sidor: 356
Här kan du köpa boken: Adlibris, Bokus och CDON

En tidig morgon i mars hittas en kvinna svårt sargad i sin lägenhet i Norrköping. Först på plats är ambulanssjuksköterskan Philip Engström som gör allt för att rädda hennes liv. Då ytterligare ett offer hittas går den ohyggliga sanningen upp för honom och han är tillbaka där allt en gång började.
När åklagare Jana Berzelius kopplas in som förundersökningsledare börjar även hon se ett obehagligt mönster. Och det som först såg ut som ett enstaka vansinnesdåd växer snabbt till någonting betydligt större.
Vem ligger bakom de fruktansvärda morden?
Tillsammans med kriminalkommisarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander är Jana fast besluten att ta reda på sanningen. Samtidigt blir hon uppsökt av en person från sitt förflutna, en person som tvingar henne att gå långt utanför lagens gränser.
Ja, vad ska man säga? Jag blir fullkomligt knockad. Det är ett fantastiskt driv redan från första sidan. Schepp är extremt skicklig, istället för att mjölka ut mer av de tidigare händelserna från första och andra boken får hon historien att övergå till helt nya händelser som inte ens gick att föreställa sig. Det är helt sjuka scener och det är inte EN enda sida i boken där det inte händer någonting, spänningen naglar mig fast. Det är så lättläst också att jag knappt tänker på att jag läser, scenerna blir så tydliga i huvudet att jag lika gärna hade kunnat se dem på bio. Schepp bara levererar och levererar! Om böckerna fortsätter i den här andan finns det inga gränser för hur långt hon kan gå.
 
5 av 5
 
Just nu: Prio ett - Emelie Schepp
För stunden har jag slut på rec-ex så nu får jag luta mig tillbaka till författare vars böcker jag redan känner. Så härligt! Den här har jag väntat med alldeles för länge, så nu kör vi. 
 
Recension: Dolda tillgångar - Margot Lee Shetterly
Titel: Dolda tillgångar
Författare: Margot Lee Shetterly
Antal sidor: 326
Här hittar du boken: Adlibris, Bokus och CDON

Det är tidigt 60-tal. En intensiv rymdkapplöpning pågår mellan USA och Sovjetunionen. I sin jakt på kompetent arbetskraft hittar NASA oanade talanger i en grupp svarta kvinnliga matematiklärare.
De har alla odds emot sig, men lyckas ändå bli NASA:s mänskliga räknemaskiner. Kvinnornas avancerade uträkningar ligger bakom en av de största bedrifterna i USA:s historia: att sända en astronaut till månen.
I Dolda tillgångar berättas nu för första gången historien om Dorothy Vaughan, Mary Jackson, Katherine Johnson och Christine Darden.

Det här är en historia jag aldrig haft en aning om, eller ens hört talas om, vilket gör allt väldigt spännande. Jag tycker dock redan när jag inte ens kommit halvvägs genom boken att den känns lättläst men samtidigt osammanhängande i det stora hela. Det är extremt många namn och årtal att hålla reda på, den är inte heller skriven i kronologisk ordning hela tiden vilket gör mig förvirrad. Jag tycker inte att det finns en tydlig röd tråd, den kunde ha skrivits på ett betydligt mer sammanlänkande sätt för att få fler att lättare sätta sig in i historien. Nu blir det väldigt mycket faktabok som hoppar i tiden fram och tillbaka. Med det sagt tycker jag verkligen att det är en fascinerande, spännande och väldigt viktig del av historien sett ur fler än ett perspektiv. Både för USA och NASA:s historia men också kampen för jämlikhet i samhället mellan svarta och vita. Jag hoppas att filmen ska räta ut historiens innehåll åt mig bättre, men för dig som är intresserad av att läsa om hur det var att växa upp och leva som framförallt svart kvinna i USA under början/mitten på 1900-talet tycker jag verkligen att du ska läsa den!
 
3 av 5