Karolina Jonsson

Levande och döda - Christoffer Carlsson
Titel: Levande och döda
Författare: Christoffer Carlsson
Utgivning: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 412
 

 
Vid 1900-talets slut hägrar vuxenlivet för en grupp tonårspojkar i den halländska byn Skavböke. Men så inträffar någonting: en av dem bestämmer sig för att ge sig av, en annan hittas ihjälslagen och kort därefter mister ännu en livet. I polisutredningen återkommer ständigt två namn. Sander Eriksson och Killian Persson. 
En het julidag mer än tjugo år senare sker ett nytt mord och det har återigen blivit farligt därute i Skavböke. Vidar Jörgensson vid Hallandspolisen söker efter den skyldige, men i de ljusa sommarnätterna har gränser börjat upplösas och underliga gestalter träder fram ur skuggorna.
Porten mellan de levande och döda har öppnats.
Levande och döda är en roman om uppbrott, skuld och nåd.
 

 
Jag vet inte ens var jag börjar? Överväldigad. Tom. Fullständigt berörd. Det som gör att jag alltid återkommer till Christoffers böcker är språket. Tonen. Språket! Det trollbinder mig. Han är en författare på toppnivå. En av de absolut bästa. Oftast när jag läser böcker är jag medveten om hur många sidor jag har läst. Inte när det gäller Christoffers. Världen utanför det som berättas upphör att existera.
Samtidigt som jag vill sluka boken, går det inte riktigt. Tempot och språket gör att jag skyndar långsamt. Njuter. Känner in. Absorberar. Christoffer skriver om det som gör ont, det går inte att lämnas oberörd. Karaktärerna berör mig på djupet. Sander. Killian. Siri. Ja, varenda en egentligen.
Det är en härva av gåtor som ska nystas upp. Du kan omöjligen förutse vad som ska hända. Det är faktiskt ganska storslaget - det som sker. Dessutom, precis när du tror att du vet hur det ligger till, ja då dyker en ny sanning upp. Som förändrar allt. 
Det är en vacker skildring av ungdomar med drömmar, och frågeställningen om de ska stanna eller ge sig av? Det finns en sorg, det finns en längtan och det finns en stark och kär vänskap.
Texten innehåller inte något överflöd, utan det som behöver sägas finns med. Inget onödigt utsvävande utan allt som är relevant för historien ryms. Med väl valda ord. Det är en bok som jag kommer återvända till och som har många bottnar. Skuld, lögner, sorg, hopp och kärlek. Med fokus på relationer. Han gör det igen. Denna gång, bättre än någonsin.