Karolina Jonsson

Recension: Mullbärsträdet i Aleppo - Kadir Meral
Titel: Mullbärsträdet i Aleppo
Författare: Kadir Meral
Förlag: Hoi förlag
Antal sidor: 278
Här kan du bl.a. köpa boken: Bokus och Adlibris
 

 
Tareq går genom askmolnet efter den senaste bombningen. Hemmet har jämnats med marken och hela hans familj är död. Ingenting finns kvar för honom i Syrien, det enda som återstår är att ge sig av.
Zahra har helvetet bakom sig, framför henne ligger friheten. Efter år i fångenskap hos IS har hon äntligen lyckats fly. Nu tvingas hon ut på en farofylld färd mot Europa, en färd som hon inte kommer att klara ensam.
Radovan tjänar stora pengar på att transportera flyktingar till Sverige men vill inte kännas vid ordet människosmugglare. Besluten han tar får ödesdigra konsekvenser för Tareq och Zahra.
Resan som startade på sönderbombade gator i Syrien fortsätter in i de svenska skogarna. Men var ska den sluta när ondskan Zahra och Tareq flydde ifrån dyker upp där de minst anar?
Längtan efter frihet och kampen för levebröd flätar ihop flera människoöden i Mullbärsträdet i Aleppo, en spännande samtidsroman som säger mycket om oss människor och tiden vi lever i.
 

 
Jag vet faktiskt inte hur jag sätter ord på mina känslor kring den här boken, hur jag rättfärdigar den. Hur jag än vrider och vänder på mina tankar så gör jag den inte rättvisa. Den är så bra, den är så viktig. Det är en historia om hur det i detalj är för väldigt många människor, i det verkliga livet. Även om just den här boken bara är en roman, så förstår vi nog alla att det är en verklighet för väldigt, väldigt många. Det är brutalt och det är på riktigt. Boken handlar om flera olika livsöden, alla olika, men alla lika viktiga att föra fram i ljuset. Det är en riktig ögonöppnare och för min del är jag SÅ glad för att jag fann den här boken. Jag ville veta mer, jag vill förstå och jag vill vara mindre dömande. Dessa livsöden hjälper mig med det och det är extremt viktigt i tiden vi lever i just nu. Alltså - EXTREMT viktigt. Jag tycker inte att jag får med allt som går att uttryckas om boken, men jag vill främst uppmana ALLA att läsa. Den är så bra. Jag säger det igen. Och du kommer att känna många känslor, du kommer att få en större förståelse och förhoppningsvis bygger det ännu fler broar mellan oss människor. Släpp knytnäven och öppna din hand. Läs!