Karolina Jonsson

Recension: Konsten att möta sig själv och andra - Rikard Karlsson
Titel: Konsten att möta sig själv och andra
Författare: Rikard Karlsson
Förlag: Vinnarbyrån
Antal sidor: 202

Hela livet är fyllt av möten mellan människor som påtagligt formar våra liv. Hur kan du nå längre i dessa möten och hur kan du bli mer medveten om hur viktiga de är? Vad innebär det att vara sann mot sig själv? Dessa och många andra frågor får du svar på i denna bok som kommer att inspirera dig till att börja se på din tillvaro med nya ögon.
Rikard Karlsson har under årens lopp alltmer kommit att fascineras av de oändliga möjligheter som finns i varje interaktion när människor möts. Boken du håller i din hand är mycket personlig och bygger delvis på de insikter och erfarenheter Rikard skaffat sig genom möten med sina patienter under sitt snart tjugoåriga arbete som Kirurg.
Boken handlar även om att möta sig själv, att göra medvetna val i livet och på så sätt bli den bästa möjliga versionen av sig själv. Här blandas humor med djupaste allvar som får dig att stanna upp och reflektera över hur du lever ditt liv.
Författarens omtanke om dig som läsare är det genomgående temat för boken vilket gör detta möte speciellt på flera plan. Detta är en bok för dig som vill nå längre i ditt liv. Välkommen in i en värld av spännande möten av de mest skilda slag.

Mina första tankar i början av boken var hur stor igenkänningsfaktorn är. Inte när det kommer till vilket liv vi lever, men när det kommer till hur vi tänker. När jag hade tagit mig igenom ett par kapitel kom jag på mig själv med att tänka: "Det är precis som om jag själv skulle ha skrivit boken!".
Nu är jag bara 26 år fyllda, men jag har garanterat tänkt i dessa banor så länge jag kan minnas. Jag har alltid känt mig lillgammal, från en väldigt ung ålder, men det är inte alla runt omkring mig som har uppmärksammat eller förstått det.
Jag förstår varför. Jag kanske har betett mig som andra typiska barn och ungdomar, men endast de som verkligen har lyssnat på mina tankar och åsikter har förstått att jag alltid har haft ett moget sätt att se på livet. Med det menar jag hur människor borde bemötas. ALLA människor. Att vi alla har samma värde. Vad som är viktigt i livet, på riktigt. Inte alla prylar du samlar på dig (jag har alltid varit bra på att rensa, haft lätt för det), utan människorna du möter. Kärleken till dem. Inte minst mötet med dig själv, att uppskatta ensamtid. Att framförallt jobba på att kunna njuta i ditt eget sällskap. Något jag också alltid varit väldigt bra på, det har till och med varit unikt bland människor i min ålder. Mina bästa vänner har ofta varit mycket äldre vänner, därför att vi möts i livets tankar. Jag brukar tänka att jag är livsklok. Däremot säkert inte lika klok när det kommer till mer ytliga, praktiska saker i livet. Allt detta fick jag reflektera över i Rikards fantastiska bok! 
Även om jag redan hade funderat i samma tankebanor, lärde jag mig ändå väldigt, väldigt mycket!
Jag känner redan en stor förändring i hur jag bemöter varje ny dag och varje människa. Inklusive mig själv.
Om du, Rikard, inte hade skrivit denna bok så hade jag gjort det. Tack!
 
5 av 5