Karolina Jonsson

Recension: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö - Håkan Nesser
Titel: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Författare: Håkan Nesser
Antal sidor: 247
Här kan du bl.a. finna boken: Adlibris, Bokus och CDON
En sommar i Närke i början av 60-talet. "Det blir en hård sommar", säger den 14-årige Eriks far. Och det blir det.
Det är den sommaren då Kim Novak ger Erik en första inblick i vad livet har att erbjuda. Men vad är det som pågår egentligen? Varför föddes Edmund med sex tår på varje fot? Och vad är det för bok Henry, Eriks bror, skriver?
Det är en sommar då allt laddas upp, allt stegras - tills Det Fruktansvärda inträffar, en ödesdiger händelse som kastar långa skuggor över staden på slätten, över Eriks framtid och människorna i hans närhet.
Jag var lite tveksam till en början, det är väl så när en läser en bok av en ny författare. Det går inte riktigt att veta vad en har att förvänta sig, så det tog mig ungefär halva boken att verkligen komma in i historien och fastna. Det var också då det började hända saker. Med tanke på baksidestexten här ovanför tycker jag att det bitvis är en djupare historia än vad en kan tro. Erik är en snäll och klok grabb och det är en härlig historia under en fin sommar, vänskapen Erik har med sin vän Edmund och relationen till sin bror Henry är oansträngd och de behöver inte säga mycket för att förstå eller veta var de har varandra, vilket jag gillar. Sommaren rullar på tills det fruktansvärda inträffar - och resten av boken är en väldigt, väldigt spännande historia.
 
4 av 5