Karolina Jonsson

Recension: Ensamfararen - Maria Isacsson
Titel: Ensamfararen
Författare: Maria Isacsson
Förlag: Hoi förlag
Antal sidor: 290
Här kan du köpa boken: Adlibris, Bokus och CDON

Valdemars och Sagas vägar korsas - vid första anblicken ett obetydligt möte. Han snubblar på en stig i Observatoriehöjden i Vasastan och hon räcker den äldre mannen en hjälpande hand. Strax därefter blir Sagas pappa oväntat sjuk.
Det står snart klart att pappans sjukdom inte kan förklaras med naturliga orsaker. Samtidigt drabbas ytterligare personer i Sagas närhet av sjukdom och dödsfall under oklara omständigheter.
Händelserna skrämmer och väcker frågor: Hur väl känner Saga egentligen människorna i sin närhet? Vem är det som tar sig in i hennes lägenhet när hon inte är hemma? Och vem är mannen som ger sig ut ensam i sin båt sent om kvällar och nätter?
Svaren söker sig bakåt i tiden. En tragisk händelse för länge sedan avslöjar sig, som ställer Saga inför svåra vägval. Allt verkar bottna i ett starkt behov av hämnd. Invid hennes sida finns Valdemar, som själv brottas med skuld och sorg.
Går det förflutna att förlåta?

Isacsson leder mig direkt in i händelsernas förlopp och lägger sakta men säkert ut ledtrådar som väver samman till en salig röra som jag hela tiden vill lösa på egen hand, men det är fullständigt omöjligt. Jag lyckas inte vara en duktig detektiv utan får snällt följa med under hela boken för att få veta hur allt hänger ihop. Jag lär mig snabbt att tycka om både Saga och Valdemar som karaktärer och framförallt relationen som växer fram sinsemellan. Det är spännande att få följa händelseutvecklingen och det är en ganska låg stämning under hela boken, men det gör faktiskt ingenting. Det är trivsamt att läsa ändå, eftersom det är både lättläst och så många trådar jag vill knyta ihop. Jag har hjärtat uppe i halsgropen mot slutet och när jag väl läst färdigt är jag lite paff över hur väl pusslet läggs ihop och skrattar när jag fäller ihop boken för att jag känner mig så nöjd.
Tack till Hoi förlag för rec-exet <3
 
4 av 5